user
2023’ün En İyi Senaryoya Sahip 5 Oyunu

Sıradaki içerik:

2023’ün En İyi Senaryoya Sahip 5 Oyunu

e
sv

Hologram Teknolojisi Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

8 okunma — 24 Şubat 2023 13:29
Hologram teknolojisi

İnsanlığın oluşumundan bu yana insanoğlu sürekli daha iyiyi aramış ve daha iyiye ulaşma çabasında olmuştur. Elinde neredeyse hiçbir imkan yokken bile o, sonu olmayan merakıyla hep gelişim peşinde koşmuştur. Ateşin icadı, yazının bulunması gibi tarihe damgasını vuran gelişmelerle başlayan ve sonra teknoloji adını verdiğimiz olguyla devam eden bu keşifler bizlere bir çok alanda kolaylık sağlamış ve ekstra imkanlar sunmuşlardır.

Eskiden şarkıları kaydetmek için plak, kaset gibi nesneler kullanılırdı. Onları dinlemek içinse sürekli yanımızda taşıyamayacağımız ağırlıkta bulunan gramofon, kasetçalar gibi nesneler kullanılırdı. Sonra şarkı kayıtları için VCD ve DVDler kullanılmaya başlandı. İnsanoğlunun bitmek bilmeyen araştırma ve daha iyiye ulaşma azmiyle bugün istediğimiz her an istediğimiz her şarkıya ceplerimizde bulunan akıllı telefonlardan yahut mp3 veya mp4lerimizden ulaşmak mümkün.

Eskiden fotoğraf çekmek için, çözünürlüğü şimdiye göre çok düşük olan ve belirli miktarda fotoğraf çekebilecek kapasiteye sahip (12 poz, 16 poz gibi) fotoğraf makineleri kullanılırdı.Şimdiyse çözünürlüğü çok yüksek olan sadece fotoğraf çekmek için değil video çekmek için de kullanılabilen, 1000lerce fotoğrafı aynı anda içinde muhafaza edebilen, çekilen fotoğraflar üzerinde düzenleme yapılabilenprofosyonel fotoğraf makineleri ve akıllı telefonlar var.

Hologram ve Holografi nedir?

Eskiden bir insanla konuşmak için ancak yanına gidilirdi. Güvercinle, dumanla oluşan haberleşme teknikleri yerini telefona bıraktı. Sonra görüntülü konuşma girdi hayatımıza. Bundan fazlası ne olabilir diye düşünürken hologram çıktı karşımıza. Hologram, üç boyutlu bir nesnenin lazer teknolojisiyle muhafaza edilmesi, depolanması ve daha sonra başka ortamlara aktarılmasıdır. Hologramın oluşması için ışığın şiddeti, dalga boyu ve rengi kaydedilir ve bu veriler doğrultusunda çalışılır. Hologramı oluşturmak amacıyla kullanılan bu yönteme holografi adı verilir. Kısaca hologram, ışık oyunlarıyla 3 boyutlu görüntü oluşturulmasına denir. Hologram yalnızca iletişimde değil birçok alanda kullanılıyor artık. Havaalanı, tren istasyonları gibi yerlerde sanal yardımcılar bulunması, bir şovu aynı anda birden fazla sahnede sergileyebilmek gibi imkanlar sunuyor hologram. Sergilenecek nesnelerin taşınması çok maliyetli olacak ticari fuarlarda hologram teknolojisi kullanılabiliyor. Sağlık alanında kadavraya ihtiyaç duyulmadan vücut incelemesi hologram sayesinden yapılabiliyor.

Hologram teknolojisinin sunduğu avantajlar

Hologramın gerek kişilere bireysel olarak gerekse firmalar için oldukça fazla avantajı bulunmakta. Hologram taklit edilemez, kopyalanamaz, gönderilemez. Kullanılan ürünün markasını öne çıkarır, kullanan firmanınsa prestiji arttırır. Maliyeti düşük ve hesaplıdır. Kurulduğu yerden çıkartılmaya çalışılırsa kendini imha eder. Çok fazla bilinmese de hologram gözle görülebilen ve görünemeyen bir çok güvenlik özelliğinden ötürü markaların korunmasında dünya üzerinde en çok tercih edilen güvenlik metodudur.

Hologram hangi alanlarda kullanılır?

Günümüz teknoloji ürünü hologram, aklımıza gelebilecek her alanda bir çok farklı şekilde ve farklı çeşitleriyle (nokta matris hologram, 2D hologram, 3D hologram, gizlenmiş metin ya da görüntülü hologram, 2/3 boyutlu hologram, truecolor hologram ve flip-flop hologram) insanlığını hizmetinde.

Hologram örneği

Uzmanlar şu an kullanılan alanlarla kalmayıp hologramı geliştirme çabasındalar. Akıllı telefonlara hologram entegre etme projesi üzerinde çalışmalar başladı bile. Bu özellikle istediğimiz bir videoyu 3 boyutlu bir şekilde izleyebileceğiz. Bilgisayar oyunlarını yanı başımızda gerçekleşiyor hissiyatıyla 3 boyutlu oynayabileceğiz. Bakalım hologram teknolojisiyle ilgili bizi gelecekte neler bekliyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli